Module 12

Hoofdstuk 12

Leer jezelf accepteren voor de persoon wie je bent en laat je waarde niet afhangen van hoe je eruit ziet en hoeveel je weegt

De basics van zelfliefde

In dit hoofdstuk ga je een laag dieper. We gaan het namelijk hebben over zelfliefde. En zelfliefde is best een breed begrip. Maar wat houdt het nu precies in? Eigenlijk draait zelfliefde om het volledig accepteren en houden van jezelf. En ondanks dat jij een afvaldoel hebt of niet. Het is zo’n mega belangrijk onderdeel. Je hebt maar 1 lichaam. Je hebt maar 1 leven. Het is van belang dat jij lief bent voor jezelf. In deze module ga jij hier dus meer over ontdekken! Want ook jij bent het waard.

Perfectionisme

Perfectionisme. Waarvan we soms denken dat het onze kracht kan zijn. Maar wat er eigenlijk voor zorgt dat jij jezelf enorm saboteert. 

We zijn zelf onze strengste criticus. We moeten altijd veel van onszelf en vinden dat alles perfect moet. Want anders is het niet goed genoeg. In je werk, met je gezin, maar ook als het gaat rondom afvallen (of het herstellen van je relatie met voeding/ jezelf). 

Denk aan: je moet perfect eten, perfect bewegen, perfect alles. En zodra je dat niet doet, dan voel je je een mislukking en denk je dat alles is verpest.

Maar niets is minder waar. Juist dat perfectionisme werkt tegen je. Niemand is perfect. Jij niet, wij niet, de koningin niet en je favoriete celebrity ook niet. Niemand. Het leven wordt zoveel lichter en leuker als jij je perfectionisme loslaat. Zodra je dat doet, dan zal je zien dat je ineens zoveel meer resultaten gaat behalen.

Streven naar perfectionisme is streven naar falen. Onthoud goed: 80% voor jou is 140% voor een ander. Hoe langer jij blijft perfectioneren, hoe minder snel jij zelf geholpen wordt. En hoe langer je ergens mee bezig bent, hoe minder goed het vaak wordt.

Weet ook: je gedachten zijn niet de waarheid

We hebben ongeveer 60.000 gedachten per dag. Hiervan is ongeveer 90% negatief. 90%!!! Als je je hiervan bewust bent, dan ben je ook in staat om hier wat tegen te doen. Je gedachten zijn niet de waarheid. Het zijn stemmetjes die jou niet dienen. Daag daarom ook je gedachten uit. Als je merkt dat je in een negatieve gedachtepatroon komt, of je wordt negatiever rondom jezelf qua eten, bewegen of je zelfbeeld. 

Ga dan eens na bij jezelf: oké ik denk dit nu. Maar is deze gedachte nu de waarheid? Is dit een feit? Op is dit mijn brein die me gek probeert te maken? Welke feiten heb ik die daadwerkelijk aantonen dat deze gedachte waarheid is? En als je daarmee bewust bezig gaat, dan zal je merken dat je gedachten geen waarheid zijn en dat je je leven niet hoeft te leiden door die gedachten, maar dat je ze kan erkennen, accepteren en naast je neer kan leggen.

Vergelijk jezelf niet met anderen

We doen het allemaal. We vergelijken onszelf altijd met anderen. Je kent het misschien wel: je spreekt met vriendinnen af op een terras. Je zit lekker in je vel, je vind dat je er leuk uit ziet. Maar dan kom je daar en dan begin je je gelijk te vergelijken met hen. ‘Oh zij heeft een dunne buik, haar benen zien er goed uit’. En je vergelijkt jezelf niet alleen met je vriendinnen, maar ook allerlei andere vrouwen op het terras. Maar hiermee doe je jezelf onnodig pijn.

Maar wist je dat dit vanuit de oertijd komt? Om te overleven was het essentieel om bij de groep te horen. Als je werd uitgesloten, dan was je helemaal alleen en een makkelijke prooi voor alle roofdieren. En hoe voorkwam je toen dat je werd buitengesloten? Door jezelf te vergelijken met anderen én hetzelfde te zijn. 

Maar die angst voor afwijzing zorgt ervoor dat wij daar nu ook nog steeds mee bezig zijn. Het is dus niet raar dat jij bezig bent met wat anderen van jou vinden. Verschil met toen is dat het toen een kleine club was waarmee je je vergeleek. En nu is het met de halve wereld zo’n beetje, met alle social media kanalen erbij.

Weet het volgende: jij bent evenveel waard als iemand anders! En door dit te blijven herhalen in jezelf zal je merken dat je dat ook steeds meer gaat geloven. En dat je die negatieve stemmen gaat tegenspreken. 

Zelfliefde is niet enkel hoe jij naar jezelf kijkt

Zelfliefde is iets voor alle vlakken trouwens. Niet alleen dat jij blij bent met jezelf, of jezelf accepteert. Maar zelfliefde is ook keuzes maken voor jezelf. Je grenzen aangeven. Ontspannen. Niet altijd ja zeggen. Leren nee te zeggen. Het is op allerlei vlakken. Zo ruim je het maar kan bekijken. Dus ga ook voor jezelf na: waar loop ik mezelf nog voorbij? Waar kies ik niet 100% voor mezelf? Want als jij niet jezelf op nummer 1 zet… Dan kan niemand anders verwachten dat jij wel alles kan geven voor diegene. Alles begint bij jezelf. Dat jij weet wat je waard bent! Dat jij er ook mag zijn. Dat jij voor jezelf mag kiezen. Sommige mensen zeggen: ja maar dat is egoïstisch!

Nou en? Wat is daar mis mee? De laatste keer dat wij het checkten, leefden wij voor onszelf. En jij leeft ook voor jezelf. Laat je niet geleefd worden. Zodra jij dicht bij jezelf staat, hebben de mensen om je heen ook het meeste aan jou! Dus het is ook helemaal oké om voor jezelf te kiezen!

Leer jezelf accepteren

In deze paragraaf gaan we het hebben over zelfacceptatie. Een belangrijk onderdeel van zelfliefde. Weet ook: jezelf liefhebben betekent niet dat je altijd 100% happy bent met jezelf. Je zal altijd ook mindere dagen hebben. Zelfs mensen die over het algemeen heel positief in het leven staan en heel zelfverzekerd zijn, hebben ook bad body image days. Oftewel, dagen met een lager zelfbeeld. En dat is ook helemaal oké.

Zelfliefde begint bij acceptatie. Maar wat de meeste mensen denken over acceptatie van je lichaam is:

 • als ik mijn lichaam accepteer, dan blijft het zoals het is, terwijl ik hier niet blij mee ben
 • ik kan het niet accepteren omdat ik het niet ‘oké/ leuk of mooi’’ vind

Maar deze gedachten zijn niet waar. Wat je eigenlijk doet. Is jezelf afwijzen als je op die manier blijft denken over jezelf. We laten het zien met onderstaande afbeelding.

Dit is een voorbeeld als jij in de spiegel kijkt:
Dit is hoe ik er vandaag uit zie -> ik vind mijn lichaam niet mooi -> ik zou willen dat ik er anders uit zou zien -> ik zou zoveel gelukkiger zijn als ik er anders uit zou zien -> vandaag is kut -> ik heb nog steeds geen gewicht verloren -> ik moet beter mijn best doen -> ik haat dit -> ik voel me zo slecht

De gevolgen van afwijzing zijn dat je jezelf straft. Je doet jezelf mentaal pijn en je blijft de rest van de dag je slecht voelen. Je blijft hangen in het verleden en je maakt je druk over dingen die je nu niet kan veranderen en het creëert weerstand tegen ‘wat is’. Je neemt de negatieve gedachten over jezelf de hele dag mee.

Je voelt je gefrustreerd en ziet niet meer helder welke stappen je moet nemen en dat kost mega veel energie. De pijn die je voelde voor de spiegel blijft daar niet. Die neem je eigenlijk de hele dag mee.

Afwijzing houdt je gevangen op de plek waar je nu bent. Je blijft zitten in je eigen negatieve gedachtepatronen waarmee je jezelf onnodig pijn doet.

Onbewust kan dit veilig voelen. Het kan zijn dat jij je lichaam al jarenlang afwijst. Je brein ziet dit dus als iets wat hij in stand moet houden, omdat je brein niet weet of je gaat overleven als je het loslaat.

Het loslaten van afwijzen kan daardoor oncomfortabel voelen. Maar dat is oké. Uiteindelijk levert het je zoveel meer op.

Want er is nog een andere optie: dat je besluit om je lichaam te accepteren. Jezelf accepteren op dit moment betekent niet dat je altijd blij moet zijn met jezelf. Of dat je lichaam blijft zoals het is. We laten het je zien aan de hand van onderstaande afbeelding.

Je staat voor de spiegel en denkt: dit is hoe ik er vandaag uit zie -> Jup… -> ik vind het niet mooi EN ik besluit om het te accepteren -> ik kan bewust kiezen wat ik ermee wil en hoe ik ermee om ga -> * gaat verder met haar dag en heeft een fijne dag*

Als je kiest voor acceptatie, dan kan je ook kiezen voor de weg met de minste weerstand voor jezelf. Je ziet waar je nu staat en je gaat akkoord met wat je nu niet kan veranderen. Je ziet ook wat je wel kan veranderen en hoe. 

Acceptatie zorgt ervoor dat je stopt met vechten en dat je accepteert met ‘wat is’. Het geeft je daarmee rust & helderheid waardoor acceptatie het startpunt is van verandering.

Dit is het tegenovergestelde van afwijzing. Acceptatie is een vaardigheid die je kan leren door het dagelijks toe te passen en te oefenen.

Dan gaan we terug naar de twee stellingen die we in het begin van het hoofdstuk al hebben aangehaald:

 • als ik mijn lichaam accepteer, dan blijft het zoals het is, terwijl ik hier niet blij mee ben
 • ik kan het niet accepteren omdat ik het niet ‘oké/ leuk of mooi’’ vind

Let’s break it down:

Als ik het accepteer dan blijft het zoals het is -> dit is niet waar omdat acceptatie juist helderheid geeft waardoor je beter kan zien welke stappen je kan zetten. Acceptatie zorgt er voor dat je wel kan veranderen, terwijl afwijzing je op dezelfde plek houdt

Ik kan het niet accepteren omdat ik er niet blij/oke mee ben en het niet mooi vind -> ergens blij mee zijn of iets oké vinden of iets mooi vinden en het accepteren zijn twee verschillende dingen van elkaar. Je kan niet blij zijn met je lichaam, maar het wel accepteren of op zijn minst met respect behandelen door te stoppen met afwijzen.

Je lichaam doet super veel voor je. Dus je mag je lichaam ook echt respecteren voor het feit wat het allemaal voor je doet.

Laat je waarde niet afhangen van het getal op de weegschaal of je kledingmaat

Het getal op de weegschaal

Er zitten zoveel schommelingen in je gewicht gedurende de week en zelfs gedurende de dag. Je gewicht hangt van zoveel factoren af. Dus laat je niet op de kop zitten door het getal op de weegschaal. 

Het getal op de weegschaal is echt een momentopname. Als jij niet objectief kan kijken naar het getal op de weegschaal, dus dat jij je humeur eraf laat hangen (positief en negatief), dan is het beter om er niet op te gaan staan. Want omdat het een momentopname is, zegt het niets over de progressie die je daadwerkelijk maakt. In de volgende module leer je daar nog veel meer over. Het getal op de weegschaal kan zelf zo erg schommelen dat er op een dag zelfs +2 kg of – 2 kg verschil in zit. En niemand komt in 1 dag 2 kg aan in vet. Dit is voornamelijk vocht! 

Het getal op de weegschaal is onder andere van de volgende factoren afhankelijk:

 • De hoeveelheid zout/ koolhydraten die je hebt gegeten.
  • Als je hier meer van hebt gegeten, dan hou je meer vocht vast
 • Hoe laat je op de avond hebt gegeten
 • Of je al naar de wc bent geweest
 • Of je ongesteld bent of dat je ongesteld moet worden
 • Hoe goed je hebt geslapen
 • Hoeveel rust je hebt gekregen
 • Hoeveel stress je ervaart

Het heeft met zoveel factoren te maken. Maar het is echt bijna onmogelijk om bijvoorbeeld 2 kg aan te komen in een dag. Dat is ongeveer 14.000 kcal éxtra bovenop je normale behoefte.

En wat het ook is: als jij al jarenlang aan het diëten bent. En dus al jarenlang in een calorietekort hebt gezeten. Dan heeft jouw lichaam ook enorm wat te verduren gehad over de jaren heen. Voor jou geheel onbewust, maar je lichaam zal er alles aan doen om alle energie bij zich te willen houden. Dus na een lange periode van in een calorietekort te hebben gezeten of van lange tijd diëten, dan is het heel normaal dat wanneer jij meer gaat eten, voldoende gaat eten, dat je lichaam die energie wil opslaan. 

Dus dat jij eerst zwaarder wordt. En dit is een hele natuurlijke reactie van het lichaam, omdat je lichaam gewend is om ‘uitgehongerd’ te worden. En het daarom niet weet wanneer hij weer voldoende eten binnen krijgt. Dus dan wil hij alles bij zich houden. Maar door voldoende te blijven eten, vertrouwen te houden, dan reset je lichaam zichzelf ook weer. Dit zal naar verloop ook weer wegtrekken. 

Want je geeft je lichaam voldoende energie, hebt gewerkt aan je mindset rondom eten, je eetgedrag. Dus je lichaam zal gedurende de aankomende tijd ook doorkrijgen: hey ik krijg voldoende eten, dat zal blijven. Dus ik kan weer uit de ‘overlevingsstand’. 

Dus weet ook dat het niet gek is! En dat het echt goedkomt. In de volgende module leer je hier nog meer over.

Jouw kledingmaat

Soms sta je in zo’n pashokje met allerlei van die felle lelijke lampen op je en ben je een broek aan het passen en je ziet letterlijk elk putje in je lichaam. En dan past de broek ook nog niet, ondanks dat het wel je maat is.

Nou, in 95% van de gevallen voel je je daarna mega shit en onzeker. En dat is nergens voor nodig. Die lampen zijn gewoon irritant. Die zijn daar niet om jou beter te laten voelen, maar om de kleuren van de kleding nog feller te maken. En om jou uit het pashokje te laten komen, wat de verkopers weer een kans geeft om meer aan jou te verkopen door een gesprek te starten.

En dat die kleding je niet past, ondanks dat het dezelfde maat is als wat je normaal hebt, dat is geheel logisch. Er zit zo mega veel verschil in de maten tussen verschillende merken, fabrikanten en zelfs tussen broeken onderling. En niet alleen bij broeken, maar dit geldt voor alle kledingstukken. Die maat zelf, zegt dus helemaal niets. Want het kan maar zo zijn dat je van broek A maat 40 nodig hebt bij een winkel en van broek B uit dezelfde winkel maat 44 en van broek C maat 38. En ze kunnen ook allemaal even goed zitten.

Het gaat er dus om hoe jij je voelt in de kleding. Kies er daarom dus ook altijd voor om kleding te dragen waar jij je fijn in voelt. Je draagt toch ook geen ondergoed of sokken een maat te klein? Dat is toch mega onprettig? Waarom proberen we onszelf dan nog wel in een broek van 5 jaar geleden te wurmen. Het is oké om een andere te kopen. Of een grotere maat te kopen. Het doet namelijk niets af van jouw waarde! 

En juist door jezelf dat te gunnen. En je goed te voelen in je kleding… Zal je merken dat je zelfvertrouwen ook beter wordt, omdat jij je niet zo gevangen voelt in je eigen kleding.

Alles draait om hoe je je voelt. Hoe jij naar jezelf kijkt. Als jij negatief naar jezelf kijkt. En niet van jezelf houdt. Dan zal het ook nooit bij je doordringen dat anderen wel van je houden. Dat zij wel positief over jou zijn. Dus weet dat jij er ook mag zijn! Weet dat je die complimentjes, kleine erkenningen en liefde ook mag ontvangen!

Dus de hele belangrijke conclusie van dit hoofdstuk is: weet dat jij het waard bent om van jezelf te houden!! Dat hangt zeker niet af van welk gewicht jij hebt, hoe je eruit ziet of welke kledingmaat jij draagt!

Scroll to Top