Module 5

Hoofdstuk 5

Goede voorbereiding is halve werk

In dit hoofdstuk gaan we verder met gezonde gewoontes creëren. We gaan namelijk meer structuur aanbrengen in ons leven, waardoor gezond leven een stukje makkelijker wordt. Je ontdekt waarom mealpreppen handig is, waarom het handig is om maaltijden in te plannen, maar ook waarom het handig is om je sportmomenten in te plannen.

Maak het jezelf makkelijk

Om je doelen te kunnen gaan bereiken is het belangrijk om gezonde gewoontes te creëren.

Maar soms merk je dat het zó druk is op een dag. Dat jij van allerlei dingen moet doen en dat je merkt dat soms je doelen erbij inschieten, want: #lifehappens. Om het maar even zo te zeggen.

En dat is oké hè. Je hebt doelen gesteld. Deze doelen heb je ook opgeknipt in kleinere stapjes, zodat jij je einddoel sneller gaat behalen. Ook ga je werken aan het creëren van gezonde gewoontes, zodat alles niet als weerstand voelt. Door gezonde gewoontes te creëren zal je merken dat het straks automatisch gaat. Dan maak je de keuzes op basis van je gezondheid en hoef je er minder lang over na te denken.

Maar nog kunnen er dagen voorkomen dat het net eventjes iets anders loopt dan gepland. En zoals we al zeiden: dat is oké. Maar het is dan wel fijn om alvast iets achter de hand te hebben.

Voorbereiding is het halve werk! Door van te voren alvast wat structuur in je week of dag aan te brengen, kom je zelf voor minder verrassingen te staan en heb jij altijd iets om op terug te vallen. En dan nog is het oké dat je er soms vanaf wijkt. Maar door goed voorbereid te zijn, geeft dit je meer structuur en zal het aantal keer dat jij ervan afwijkt minder zijn dan voorheen.

En dat gaat je weer helpen om je doelen te behalen. Je kan namelijk voorbereiding treffen voor het inplannen van je maaltijden. Dan weet je (ongeveer) van te voren wat je gaat eten die week. Dan kan je gelijk een lijstje maken van wat je moet kopen en dan hoef je die week maar 1 of 2 keer boodschappen te doen. Want hoe vaker je ook naar de supermarkt gaat: hoe vaker je ‘onnodige’ dingen gaat kopen.

Bij dit hoofdstuk komt daarom ook een opdracht, zodat jij meer structuur krijgt rondom je voeding. Het kan je net helpen om je dagen iets beter in te plannen, zodat je ook minder in de verleiding komt om andere dingen te gaan eten. Of te gaan kiezen voor de makkelijkere ‘ongezonde’ weg. En dat betekent natuurlijk niet dat je je er streng aan hoeft te houden, maar het helpt je om meer structuur te krijgen.

Want weet ook he: het is ook helemaal prima dat de dag een keer anders loopt, maar het is wel fijn om toch nog iets anders achter de hand te hebben.

En daarnaast kan je ook voor jezelf extra voorbereidingen treffen rondom voeding door verschillende gezonde makkelijke maaltijden in huis te hebben. Stel je weet dat je een drukke dag krijgt of een drukke week: maak het dan ook niet te moeilijk voor jezelf.

Je kan ook zorgen dat je verschillende maaltijden van te voren al hebt klaargemaakt. Dat je ervoor zorgt dat je een paar maaltijden gaat mealpreppen voor bijvoorbeeld je lunch. Dat je een salade maakt die je meerdere dagen kan meenemen naar je werk. Of dat je ‘s avonds alvast de onderdelen voor je ontbijt klaarzet. Er is zoveel mogelijk hierin!

Kies voor jezelf makkelijke en voedzame recepten die niet lang duren om klaar te maken. Of haal verschillende diepvriesmaaltijden in huis van bijvoorbeeld Aviko. Die zijn ook nog voedzaam en hoef je alleen maar in de pan te gooien.

Vaak zijn we geneigd om sneller iets af te halen als je denkt: ‘ik moet snel wat eten en ik ben druk’. Maar ook dat kost tijd. En in die tijd kan je ook een voedzamere optie maken voor jezelf. En dan hoef je niet ineens een salade te eten, maar denk aan bijvoorbeeld wrappizza’s, kipsalon, pasta, wraps, burrito’s, een traybake of ovenschotel etcetera. Want kies voor iets wat je ook oprecht (mentaal) lekker vind! Anders is de kans alsnog groter dat je eindigt bij de snackbar.

Ook qua sport en beweging geldt: goede voorbereiding is het halve werk! Als jij een doel hebt gesteld voor je beweging, dan is het ook handig om dat van te voren vast in te plannen en de afspraak echt te maken met jezelf. Zet het zelfs in je agenda. Leg je kleren ‘s avonds van te voren klaar. Spreek af met een vriendin. Of laat iemand je accountability partner zijn. Zo maak je voor jezelf steeds de drempel wat lager.

Scroll to Top