Module 10 opdrachten

Hoofdstuk 10
Huiswerkopdrachten

Opdracht 1: Breng jouw triggers in kaart met betrekking tot emotie-eten

Zoals je hebt kunnen lezen is dat je op allerlei verschillende manieren getriggerd kan worden om te eten vanuit emotie. Mocht jij daar geen last van ondervinden, dan kan je deze opdracht gerust overslaan. Deze opdracht is ervoor bedoeld om jezelf meer inzicht te geven in je eigen eetgedrag en vanuit welke emoties jij wellicht eet.

Zoals ook al eerder is beschreven, is emotie-eten niet een slecht iets. Maar het in kaart brengen welke emoties ervoor zorgen dat jij sneller gaat eten, kan jou helpen tijdens jouw proces. Eten moet namelijk niet het enige copingsmechanisme zijn.

Dus ga eens na voor jezelf: op welke momenten merk jij dat jij vanuit emotie eet? Welke emoties zijn dat?

Houd een eetdagboek bij: noteer wat je eet, wanneer je eet en waarom je eet. En ook of je wellicht te veel eet en welke emotie je op dat moment ervaart. Het hoeft niet gedetailleerd te zijn. Je kan deze eventueel ook insturen naar nutrition@caribbeanwarrior.com.

Op deze manier krijg je meer inzicht in je eetgedrag en kun je eventuele patronen ontdekken. En kan je er ook achter komen welke emotie er aan ten grondslag ligt.

In het verlengde daarvan: onderzoek hoe je je voelt op de momenten dat je te veel eet. Onderzoek welke emotie je hebt en wat de onderliggende behoefte is.

Opdracht 2: Maak een lijst van dingen die jou kunnen helpen om de emotie aan te gaan in plaats van eten

Veel mensen gebruiken eten als de voornaamste afleiding van hun gevoelens. Het is goed om afleiding te zoeken voor je gevoelens, maar laat eten dus niet je enige copingmechanisme zijn. 

Maar aangezien het overweldigend is om non stop bij jezelf na te gaan waar je nu echt behoefte aan hebt, moet je jezelf toestemming geven om er even afstand van te kunnen nemen. Merk je dat je uit emotie wilt eten? Onderneem dan actie. 

Ga eens na bij jezelf welke andere soort afleiding jou kan helpen om die emotie eigenlijk op een andere manier te vervullen? Waarmee je alsnog voldoening krijgt? Bijvoorbeeld:

  • Een boek lezen
  • Een film kijken
  • Bellen met een vriendin
  • Je kast opruimen
  • Muziek opzetten (en dansen)
  • Puzzelen
  • Wandelen
  • Slapen

Kijk voor jezelf eens wat jou op die manier ook kan helpen in plaats van eten. En soms kan iets anders je ook helpen, waarvoor je dus dieper kan gaan naar je emotie. Dat je dus merkt dat je onrustig bent en dat je dan bij jezelf kan navragen: waar heb ik behoefte aan? Dat dat eigenlijk gewoon even me-time is.

Probeer dat eens uit voor jezelf aankomende tijd. Weet ook dat het oké is als het niet altijd gelijk goed gaat, of dat het lastig is om te ontdekken wat je nu echt voelt. Dat hoort allemaal bij dit proces. Zie het ook als een groot leerproces om jezelf opnieuw te leren kennen.

Je mag dit ook insturen naar nutrition@caribbeanwarrior.com. Dan kijken we met je mee. Het is niet verplicht.

Verdieping

Luister de podcast voor de verdieping.

Minder stress, meer gewichtsverlies: leer ontspannen
Scroll to Top