Module 12 opdrachten

Hoofdstuk 12
Huiswerkopdrachten

Opdracht 1: Mensen ontvolgen op social media die je onzeker maken

Als jij merkt dat jij onzeker wordt door verschillende mensen die jij volgt op social media. Of dat nu op het gebied is van voeding of op het gebied van hoe ze eruit zien, dan willen wij je vragen om deze mensen te ontvolgen. Doe het niet voor ons, maar doe het voor jezelf.

Want het is zo mega belangrijk dat jij dingen via social media volgt die jij leuk vindt om te volgen. En ze zouden je niet onzeker moeten maken. Dus: druk gewoon op die ontvolg knop! Het levert je veel meer op.

Opdracht 2: Schrijf 3 neutrale/ positieve affirmaties op en herhaal deze

Als eerste nog even wat informatie over affirmaties:

Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer jij affirmaties gebruikt jij je eigen verhaal kan herschrijven. Misschien klinkt dit nu een beetje zweverig. Maar hoogstwaarschijnlijk ben je er al eens in aanraking mee geweest, zonder dat je het door had.

Maar dan: wat zijn affirmaties? Het woord stamt af van het Latijnse ‘affirmare’, de betekenis daarvan is versterken.

Affirmaties zijn korte maar krachtige zinnen die je herhaalt, zodat je dit in je systeem opneemt. Affirmaties kan je op elk vlak van je leven gebruiken, voor werk, loslaten, rust, gezondheid, succes, angst, overvloed, financieel, maar ook voor zelfliefde. 

De werking van affirmaties is simpel: we geloven wat we vaak horen, zeggen en denken. Ofwel: herhalen.

Als iemand vaak tegen je zegt dat je dik bent (zeker als je je jong bent), dan ga je dat vanzelf geloven…

En als je vaak denkt dat je iets niet kunt – of het waar is of niet – dan ga je deze overtuiging aannemen voor waar.

Dit worden beperkende overtuigingen genoemd en die gaan je realiteit vormen. Je brein houdt hier ook van. Ga maar eens na: als jij negatieve gedachten hebt, dan merk je dat je overal in je omgeving confirmatie daarvan gaat zoeken. Oftewel: je zoekt naar bevestiging van datgeen wat jij jezelf voorhoudt. Andersom werkt dat ook zo. Als je dus merkt dat je positiever gaat denken, dan zal je daar ook meer alert op worden en dan zal je meer signalen vanuit je omgeving oppikken die overeenkomen met je positieve gedachten.

Wat je eigenlijk doet met affirmaties is dat jij jezelf (her)programmeert met deze zinnen, op een positieve manier. En dat is wetenschappelijk uit te leggen. Volgens ‘neuroplasticiteit‘ is het mogelijk om de paden in onze hersenen (en je onderbewustzijn) te veranderen.

En waar je eerst het negatieve veel herhaald hebt, is het dan nu tijd om het positieve te gaan herhalen met affirmaties.

Want affirmaties helpen dus enorm bij zelfliefde. Ook bij veel andere dingen dus, maar we hebben het nu over zelfliefde. 

Dus kort nogmaals: door elke keer een neutrale gedachte of een positieve gedachte opnieuw te herhalen voor jezelf, of negatieve gedachten tegen te spreken in je hoofd, zal je dat ook steeds meer gaan geloven. 

Onze gedachten werken net zoals spieren. Je kan ze trainen. Maar dit gebeurt niet na 1 dag, net zoals dat alles een heel proces is. Als je merkt dat je negatief bent over jezelf, dan helpt het enorm om daarbij stil te staan en het om te buigen naar iets neutraals of positiefs, dan zal het enorm helpen.

En als je gaat werken met affirmaties, dan betekent dat niet dat je  ineens super positief moet zijn, want dat geloof je dan zelf ook niet meer. 

Want als jij dan tegen jezelf gaat zeggen: ik ben super blij met mezelf. Ik vind mezelf prachtig. Terwijl je vóelt dat dat echt een brug te ver is, dan zal het niet werken. Dat werkt alleen maar averechts voor jezelf. Dat werkt frustrerend.

Kies in plaats daarvan voor neutrale opmerkingen of opmerkingen die niets te maken hebben met je fysiek, bijvoorbeeld:

  • Ik ben dankbaar voor mijn lichaam omdat het mij van a naar b brengt
  • Ik dankbaar dat ik gezond ben
  • Ik straal
  • Ik ben lief
  • Ik ben zorgzaam
  • Ik accepteer het dat ik mijn lichaam niet fantastisch mooi vind, maar ik draag er zorg voor
  • Ik ben dankbaar dat ik door mijn lichaam mijn partner/ kinderen kan knuffelen
  • Door mijn lichaam kan ik de wereld rondreizen

De opdracht is: schrijf 3 neutrale / positieve affirmaties op voor jezelf en herhaal deze ‘s ochtends/ ‘s avonds (of op een tijd dat uitkomt voor jezelf).

Schrijf het op een schriftje en leg dit naast je bed. Of schrijf het op een notitievelletje en hang het op de spiegel op zodat je het met het tandenpoetsen kan herhalen. Of hang het aan je computer.

Of schrijf er drie op in je notities en maak er een screenshot van en gebruik dit als achtergrond op je telefoon.

Zodra je het steeds vaker herhaalt, zal je op den duur je eigen gedachtes ook gaan hervormen (kracht van herhaling). En zo ga je van een slechter zelfbeeld, naar een steeds neutraler/ positiever zelfbeeld.

Opdracht 3: Vraag aan 3 vrienden/ familieleden wat ze leuk vinden aan jou & waarom. Schrijf dit ook op voor hen

Waarom ben je graag bij ze? Wat vind je zo leuk aan ze? Schrijf dat op 🙂

En weet je niet 3 mensen, 1 of 2 is natuurlijk ook goed. Iets is daarin beter dan niets. En ga dan voor jezelf na: wat heb ik opgeschreven? En wat hebben zij opgeschreven?

Ontvang ook echt datgene wat zij hebben opgeschreven. Wuif het niet weg. En ga ook voor jezelf na: zij zullen niets hebben opgeschreven wat ook maar iets te maken heeft met hoe je eruit ziet of hoeveel kg je weegt. Dus weet ook dat jij er nu ook al mag zijn!

Opdracht 3: Rustmomenten inplannen: tijd voor me-time!

Het is ook mega belangrijk om rustmomenten in te plannen voor jezelf. Stress en weinig rust hebben namelijk ook enorme impact op je afvalproces.

Daarom de opdracht: plan voor jezelf een ontspanmoment in voor vandaag en deze week.

Het dagelijkse ontspanmoment mag iets kleins zijn voor jezelf. Maar gun het jezelf ook om een groter ontspanmoment in te plannen. Dat kan bijvoorbeeld iets zijn van een sauna, massage, langere boswandeling, uitgebreid in bad gaan, etc.

Een andere tip nog voor als je het lastig vindt om een ontspanmoment te kiezen voor jezelf. Maak een lijstje van allerlei kleine ontspanmomenten die je elke dag kan doen en maak een lijst van allerlei grotere ontspan momenten die je bijvoorbeeld wekelijks kan doen.

Noteer dit lijstje in je telefoon, dan kan je hier altijd op terugvallen.

Vind je het leuker om bijvoorbeeld er een verrassingselement aan toe te voegen? Schrijf ze dan allemaal op een papiertje op en knip deze uit. Doe ze allemaal in 2 aparte doosjes/ potten. Dus eentje voor de kleine dagelijkse ontspanmomenten en eentje voor de grotere onstpanmomenten en haal er dan daar steeds eentje uit.

Verdieping

Luister de podcasts en bekijk de youtube videos voor de verdieping.

Lichaamsacceptatie
Tools voor meer zelfvertrouwen - Boost
5 tips voor meer zelfvertrouwen
Scroll to Top