Module 9

Hoofdstuk 9

Zo ga je om met sociale evenementen en zo kan je portiecontrole toepassen

In dit hoofdstuk leer je hoe je kan omgaan met sociale evenementen. Daarnaast leer je over hoe je portiecontroles kan toepassen.

Op deze manier pas je portiecontrole toe

In deze paragraaf gaan we het hebben over portiecontrole. Wat bedoelen we precies met portiecontrole? Dat je voldoende eet voor je fysieke- en mentale behoeftes zonder dat je je gaat overeten.

Want het is vast herkenbaar voor je: je denkt een klein stukje chocola te nemen en voordat je het weet heb je de hele reep gegeten.

Maar het kan ook natuurlijk met elk ander soort product.

Dat je eigenlijk totaal geen controle hebt over hoeveel je wilt eten en je compleet overeet met datgene wat je aan het eten bent.

En dit resulteert weer in een mega schuldgevoel: want: ‘nu is het verpest’.

Om dit tegen te gaan dien je aan verschillende dingen te werken die voornamelijk met je relatie met voeding te maken hebben, namelijk:

 • eten niet als goed & fout zien (of gezond & ongezond)
 • geen restricties in je eetpatroon opleggen
 • niet compenseren als je teveel hebt gegeten (eigenlijk überhaupt niet)
 • voldoende eten op een dag!

Hieraan werken is echt niet iets wat je in een weekend kan doen. Dat snappen we ook. Dit is een heel proces dat start bij de bewustwording!

Daarom delen we ook in dit hoofdstuk kleine, iets oppervlakkerige tips, die je in eerste instantie ook kunnen helpen. Maar onthoud dus wel: je mag echt dieper gaan & werken aan je relatie met voeding om het op lange termijn ook te kunnen integreren in je levensstijl 🙂 

Tips die je kunnen helpen bij portiecontrole:

 • misschien een open deur, maar: voldoende eten gedurende de dag!
 • ook je lekkere trek momenten inplannen op een dag
 • het eten in een bakje doen & de verpakking weg leggen
 • niet de verpakking bijvoorbeeld meenemen naar de bank voordat je tv gaat kijken
 • mindfull eten (dus zonder afleiding)
 • gebruik kleinere bakjes/ borden of verpakkingen
 • een combisnack maken (voedzaam + wat lekkers/ minder voedzaams)

En wat ook erg kan helpen, waarbij je al een stukje dieper gaat is: maak onderscheid in fysieke en emotionele honger. Hier komen we verder in de challenge ook nog op terug.

Maar als je merkt dat je aan het eten bent en je wilt er meer van eten. Wees jezelf ervan bewust, dat is stap 1. En ga dan na bij jezelf: heb ik honger? Ja -> dan lekker eten. Nee? -> waar heb ik dan behoefte aan?

Heb ik echt behoefte aan het eten van dit eten? En het meer eten van dit eten?

Helpt het eten van dit eten mij op korte termijn? En op lange termijn? Hoe laat dit eten mij voelen?

Door deze vragen aan jezelf te stellen, kan dit al helpen bij je bewustwording en het feit van waarom je op zulke momenten (over)eet en welke momenten dit zijn.

Hierdoor kan je dit beter in kaart brengen & meer gaan kijken naar de onderliggende reden. Je kan hier al mee gaan oefenen, maar in de volgende twee modules gaan we hier ook nog dieper op in.

Zo ga je om met sociale etentjes en evenementen

In deze paragraaf geven we je enkele tips hoe je met sociale etentjes/ momenten om kan gaan. Want dat is altijd wel weer een moment apart waar je soms ook bepaalde sociale druk kan voelen. Of waar je van tevoren erg tegenop kan zien, omdat je denkt dat je misschien (te)veel gaat eten.

Als je bezig bent met afvallen kan het lastig zijn om sociale druk te weerstaan bij sociale aangelegenheden, zoals etentjes of feestjes. En niet alleen tijdens afvallen, maar ook als je je relatie met voeding nog wilt herstellen, kunnen deze sociale etentjes allerlei stress met zich meebrengen.

Het is begrijpelijk dat je niet wilt afwijken van je gezonde eetpatroon, maar tegelijkertijd wil je ook genieten van de gezelligheid. Het belangrijkste om te onthouden is: je kan en mag gewoon genieten van zulke momenten! Je leeft. Je kan niet een leven leiden waarin je jezelf alles ontzegt. Dit komt eigenlijk ook weer overeen met het hoofdstuk waarin we je vroegen naar je droomleven en je droomlichaam en of dat in verhouding is. Houd dat ook goed in je achterhoofd en daarmee helpt het jou om keuzes te maken bij sociale momenten.

Hieronder enkele tips die je gaan helpen bij sociale momenten:

 Tip 1: Eet voldoende voor de tijd! Als je weet dat je naar een sociale gelegenheid gaat waarbij er veel (minder voedzaam) voedsel aanwezig is, plan dan vooruit. Eet bijvoorbeeld van tevoren een voedzamere maaltijd zodat je minder honger hebt en minder snel gaat overeten.

Je denkt misschien dat je dan nog meer gaat eten, maar juist door jezelf nog toe te staan om voor de tijd nog wat te eten (als je trek hebt), zal je merken dat je minder snel geneigd bent om teveel te eten bij het sociale moment.

 Tip 2: Focus op de gezelligheid: In plaats van je te focussen op het eten, richt je je op de mensen om je heen en de gezelligheid van de situatie. Probeer te genieten van het samenzijn met vrienden en familie in plaats van alleen maar bezig te zijn met eten. Want daar draait ons leven ook om hè: de gezelligheid en genieten. Zo lang jij constant in je hoofd bezig bent, ben jij niet in het moment aanwezig. Dus geef jezelf toestemming om ook te genieten, want dit zijn herinneringen die je koestert.

 Tip 3: Geef jezelf toestemming om nee te zeggen: Het is prima om nee te zeggen tegen eten dat je niet wilt. Laat je niet onder druk zetten door anderen, en onthoud dat het jouw lichaam en gezondheid is. Dus je hoeft niet dat extra taartje te eten, ondanks dat je tante hem speciaal hebt klaargemaakt voor jou. Je kan bijvoorbeeld altijd aanbieden dat je een stukje mee naar huis neemt. Waardeer je eigen lichaam en behandel hem niet als vuilnisbak.

Maar daarbij geldt ook: geef jezelf toestemming om ja te zeggen. Het is ook prima om dat taartje wel te eten als je er behoefte aan hebt. Dat geldt voor alles wat erbij komt kijken. Er is dus geen goed en fout, zoals ook besproken in module 6. Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om alles te eten waar je behoefte aan hebt. Dit helpt jou op lange termijn namelijk enorm. Omdat je dan geen schaarste meer creëert in je eetpatroon en je alles kan en mag eten, waardoor je gemiddeld gezien minder zal eten.

 Tip 4: Wees niet te streng voor jezelf: Als je toch een keer ongezond eet bij een sociale aangelegenheid, wees dan niet te streng voor jezelf. Het is belangrijk om een gezonde relatie met voeding te behouden en af en toe genieten van wat lekkers kan daar ook bij horen. Zie het als een uitzondering en ga daarna weer verder met je gezonde eetpatroon. Dus ga ook zeker niet compenseren! Dit verslechtert alleen maar je relatie met voeding en werkt overeet momenten en eetbuien in de hand, waardoor je progressie verloren gaat.

 Tip 5: Plan geen cheatdays of cheatmeals in. Zo maak je het eten alsnog ‘speciaal’ en leg je er een label op van ‘dit is eigenlijk slecht eten’. Je wilt juist in balans blijven. Met een cheatday of een cheatmeal zal je alleen maar meer restricties/ beperkingen krijgen in je eetpatroon en dat werkt op lange termijn niet. Zo blijf je in de dieetcirkel. Je wil alles blijven kunnen eten, in balans!

Scroll to Top